Miten rajaat aikaasi?

17.04.2023
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Pitäis muuten alkaa kirjoittaa sitä blogia. Nyt oliskin sopivasti aikaa. Katon vaan nopeasti puhelimen. 24 viestiä kuudesta keskustelusta, 9 Instagram tykkäystä ja muutama liekki. Pitäsköhän vielä laittaa joku postaus tänään? Tai mites se TikTok, pitäiskö sinnekin liittyä? No täytyy miettiä myöhemmin, mutta ensin vastaan näihin viesteihin, ainakin osaan niistä. Hetkinen, minunhan piti mennä lenkille, ja oikeastaan kaupassakin piti käydä. Taisin unohtaa, kun matkalla kotiin tulikin puhelu. No vastaan näihin viesteihin nyt, katsotaan sitten mitä teen.

Ei, kun minunhan piti siis kirjoittaa sitä blogia! Aloitankin sen nyt heti. Mutta siis mitähän muuten vastasin siihen yhteen viestiin aiemmin tänään, kun kirjotin sen siinä bussissa kiireessä matkalla treeneihin. Vai vastasinkohan edes. Pitää kyllä tarkistaa. Hei, keneltäs nyt tuli viesti?

Ai niin, se blogi. No jatkan nyt. Ihan just.

Kolahtiko teille?

Olemme pohtineet paljon, miten haluamme tehdä työtämme ja millaiset arvot meitä ohjaavat omassa yritystoiminnassamme. Monet asiat kilpailevat ajastamme ja meidän täytyy tehdä päivittäin valintoja, mihin haluamme aikamme käyttää. Yrittäjillä ei varsinkaan nykypäivänä ole helppoa. Ei välttämättä riitä, että laitat mainoksen juniorijoukkueen pelipaitaan tai markkinoit itseäsi lehti-ilmoituksella. Yritysvalmennuksessa painotetaan somea ja sen voimaa, sekä saatavilla olemista lähes mihin aikaan tahansa.

Tämä paine ei tietenkään rajoitu pelkästään yrittäjiin, vaan myös muihin intohimolla työtänsä tekeviin ihmisiin, ja varmasti myös valmentajiin ja urheilijoihin. Viestejä ja puheluita saattaa tulla niin joukkueelta kuin muualtakin mihin aikaan tahansa. Tekisi mieli vastata, ehkä koetaan jopa painetta vastaamisesta, vaikka pitäisi olla jo nukkumassa. Vähintäänkin viesti saa ajattelemaan asiaa. Olemme esimerkiksi pelaajina olleet monta kertaa siinä tilanteessa, kun seuraavankin päivän aikataulut saattavat muuttua myöhään illalla vaikkapa yllättävän palaverin tai kenttävuorojen vaihtumisten takia. Jos et reagoi heti viesteihin tai ole lopulta oikeassa paikassa oikeaan aikaan, joukkueen sakkokassa kilahtelee mukavasti. Ymmärrettävästi muutoksia välillä tulee, mutta se saattaa silti olla stressaavaa.

Toisaalta viestien lisäksi olemme somessa varmasti enemmän kuin pitäisi. Päätön selailu ei taida autuaaksi tehdä, mutta teemme sitä silti. Jo ihan opitun tavan ja rutiinien vuoksi. Omaa ajankäyttöä, saatavilla olemista ja hyvinvointia tulisi kuitenkin ajoittain miettiä.

Me mietimme.

Tottakai haluamme olla mukana siellä, missä on ihmisiä ja luotsata yritystämme eteenpäin. Mutta toisaalta ajatus "can you practice what you preach" kulkee ajatuksissamme vahvasti. Me haluamme auttaa ihmisiä voimaan hyvin, mutta voidaksemme onnistua siinä, on meillä oltava oma elämä tasapainossa ja jaksamista työhömme.

Oma hyvinvointi on meille molemmille tärkeä arvo, jonka puolesta teemme valintoja päivittäin. Välillä se saattaa merkitä sitä, että emme reagoi samantien Whatsapp-viestiin, vastaa some-kirjoitukseen sillä sekunnilla tai päivitä somea jatkuvasti. Välillä on nimittäin tärkeää olla myös offlinena, ihan omissa "mindfulness-hetkissä" viettäen aikaa itselle tärkeiden asioiden, kuten ystävien, perheen, liikunnan tai hyvien kirjojen parissa. Mutta helppoa se ei ole. Jotain on meneillään koko ajan ja olisihan se kiva olla mukana siellä, missä tapahtuu.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Helsingin Sanomien artikkelissa (28.2.23) tuodaan esiin huoli siitä, että olemme menettämässä kykyä pitkäjänteiseen keskittymiseen esimerkiksi jatkuvan tietotulvan, multitaskingin, nopeatahtisen pikaviestittelyn tai sosiaalisen median myötä (Saarinen 2023). Uusimman tiedon mukaan esimerkiksi tietotyöntekijät käyttävät yhteen tehtävään aikaa keskimäärin 47 sekuntia ja opiskelijat 65 sekuntia, ennen kun keskittyminen herpaantuu ja siirrytään ruudulta toiselle (Vilmi & Virintie 2023). Tämä on mielestämme todella hälyyttävää. Isossa kuvassa myös me näemme asian siitä näkökulmasta, että vaikka tämä työ on meille todella tärkeää ja teemme sitä intohimolla, ei meistä ole hyötyä kenellekään, mikäli olemme väsyneitä emmekä pysty keskittymään käsillä olevaan hetkeen. Ei ole kovin uskottavaa myöskään luennoida hyvinvoinnista ja sen yhdistämisestä urheiluun, valmentamiseen tai ylipäänsä työelämään, jos emme itse pidä huolta omasta hyvinvoinnistamme tai pysty rajaamaan aikaamme. Haluamme ainakin yrittää toimia myös roolimallina. Läsnäolo, kuunteleminen, ymmärtäminen ja empatia ovat taitoja, joita tarvitsemme omassa työssämme, mutta jotka myös vaativat keskittymiskykyä. Myös urheilun parissa näillä taidoilla on merkityksensä, koska sielläkin työskennellään ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa. Olet sitten urheilija, valmentaja tai vaikka tuomari, tarvitset todennäköisesti kaikkia näitä taitoja onnistuaksesi optimaalisella tavalla kentillä ja sen ulkopuolella. Ja siihen tarvitset myös kykyä keskittyä.

Koostimme vielä yhteenvetona meidän vinkkejä ajankäytön tarkasteluun ja keskittymiskyvyn lisäämiseen:

1. Palaa arvoihisi. Mitkä asiat sinulle on kaikkein tärkeimpiä elämässäsi, mihin haluat aikasi käyttää? Onko sinulle esimerkiksi tärkeämpää olla läsnä läheistesi kanssa ja nukkua hyvin vai selailla somea pitkin päivää?

2. Pohdi, milloin olet ja milloin et ole käytettävissä tai saavutettavissa työasioissa. Hanki työpuhelin, mikäli mahdollista. Merkkaa kalenteriin oikeasti myös täysin vapaita hetkiä.

3. Laita puhelin äänettömälle ja kokonaan pois näkyvistä, kun teet jotain mihin tarvitset pidemmän ajan keskittymistä, esimerkiksi töitä tai opintoja.

4. Pidä taukoja, mutta vietä ne mieluummin vaikka happihyppelyllä ilman puhelinta. Somen selailu tauon aikana ei tuo lisää keskittymiskykyä tulevaan tehtävään, päinvastoin.

5. Koeta pysyä hetkessä ja keskittyä kuuntelemaan, kun vuorovaikutat.


Miten sinun keskittymiskykysi voi? Rajaatko sinä saatavilla olemista ja miten? Onko se helppoa?

Monet näistä asioista ovat varmasti monelle jo ennestään tuttuja, mutta joskus omasta toiminnastaan tietoiseksi tuleminen ja muutoksen aikaansaaminen ei ole helppoa yksin. Yksilön ja ryhmän hyvinvointi on lähtökohta myös meidän toiminnassamme ja haluammekin ennen kaikkea auttaa asiakkaitamme voimaan hyvin ja sitä kautta kohti optimaalista suorituskykyä. Olit sitten urheilija, valmentaja, tuomari tai mistä muusta taustasta tahansa ja sinua mietityttää, voisimmeko olla sinulle tai joukkueellesi avuksi, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Yhteystietomme löytyvät ota yhteyttä -osiosta. 


Hei ja kas noin, blogi valmis ;)

Lähteet:

Saarinen, M. (2023). Moni heikentää huomaamattaan omaa keskittymiskykyään. Se voi tehdä vaativiin töihin tarttumisesta mahdotonta. Helsingin Sanomat. Julkaistu 28.2.2023, haettu 11.4.2023 osoitteesta https://www.hs.fi/visio/art-2000009411507.html?share=c9d8811b3715689ab3c87a0782ad9225

Vilmi, J. & Virintie V. (2023). Miten saat keskittymiskykysi kuntoon? Väkevä elämä -podcast. Kuunneltu 11.4.2023 osoitteessa https://open.spotify.com/episode/4GGHxvAtJqDAJqUzH94l0z?si=426accb6c8074889